De brug naar de arbeidsmarkt

NVP (interview)

Een eigen team voor jou

We bieden je de leiding van een team van Peer Accountants. Jij wordt ons gezicht naar ondernemers. Je leidt je eigen team voor onze samenstelpraktijk.

Lees verder over jouw eigen Peer-team

Aan uitsluiten heeft sociaal ondernemer Otto Reuchlin een hekel. Iedereen verdient een kans in onze maatschappij, is zijn overtuiging. Daarom biedt hij werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Blader door de PDF of lees de tekst van het artikel hier


Over mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt spreekt Otto Reuchlin, oprichter en directeur van Peer Accountants, liever niet. Hij praat liever over talent dat een steuntje in de rug nodig heeft. Zelf heeft Otto in zijn jeugd ook een steuntje in de rug nodig gehad. “Een pleeg- gezin heeft me een thuis geboden en mij de kans gegeven om mijn school af te maken. Door dit gezin heb ik zelf er- varen hoe belangrijk maatschappelijke betrokkenheid is.”

Ideale medewerker

Dat verklaart gelijk zijn drive en bevlogenheid om zich in te zetten voor mensen voor wie het niet zo vanzelf- sprekend is om aan het werk te kunnen of te blijven. “Voor mij is iedereen gelijk; iedereen heeft het recht om mee te doen in onze samenleving. Daar zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor”, geeft Otto aan. “Peer Accountants ben ik dan ook tien jaar geleden om die reden gestart. Ik wil banen scheppen voor mensen die om een of andere reden uitvallen of moeilijk aan werk of een stage komen.” Gestart als administratiekantoor, is Peer meegegroeid met zijn klanten tot een accountantskantoor. Inmiddels werken er dertien medewerkers op het kantoor aan de Baarsjesweg in Amsterdam, waarvan er tien talenten zijn die dat steuntje in de rug nodig hebben. Werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, valt onder de noemer Social Return (zie kader, red.).

‘Je moet het doen omdat je het wilt, niet omdat het moet’

Peer Accountants is sinds enkele jaren specialist op dit gebied en voldoet tevens aan de hoogste normen van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO30+). Daar is Otto erg trots op, maar kritiek op onze arbeidsmarkt heeft hij ook. “Nog te veel worden mensen uitgesloten op de Nederlandse arbeidsmarkt die niet aan het perfecte plaatje voldoen, maar de ideale medewerker bestaat niet. Zo’n vijftien procent van de beroepsbevolking mag niet meedoen in onze samenleving, absurd! Door het huidige personeels- tekort krijgen gelukkig meer mensen een kans. Maar het zou niet moeten uitmaken wat iemands achtergrond is, iedereen verdient een kans op werk.”

Extra ondersteuning

“En wat bepaalt dan die achterstand tot de arbeidsmarkt?”, vraagt hij zich hardop af. “Bij ons werken allemaal slimme, hoogopgeleide boekhouders. De meesten zitten in het autistisch spectrum (ASS) en zijn vastgelopen in hun werk. Vanuit een tweede spoor re-integratietraject of een Wajong of Wia-uitkering komen ze bij ons terecht. Of ze zijn direct na hun opleiding bij ons begonnen, omdat ze elders geen mogelijkheden kregen. Hun overeenkomst is dat ze allemaal op een bepaald gebied een zekere zelfstandigheid missen. De een heeft moeite met praten en bellen, de ander met zijn eigen werk organiseren. Of ze raken in paniek als ze tegen een bepaald vraagstuk aanlopen. Dat betekent dat ze extra ondersteuning nodig hebben in hun werk. Als er bijvoorbeeld moeilijke vragen aan de Belastingdienst moeten worden gesteld, dan ben ik degene die de Belastingdienst belt om vervolgens te ‘vertalen’ wat er wordt gezegd.”

Het uitgangspunt van Otto is dat de mensen die bij hem komen werken, ook blijven. Daarom is hij kritisch in de selectie. Pijlers zijn niet zo zeer kennis, opleiding en ervaring; motivatie vindt hij een stuk belangrijker.


Ook een open werkhouding en talent voor het vak zijn essentieel. “Vaak krijgen medewerkers het eerste half jaar nog een uitkering of – in geval van re-integratie – salaris via hun vorige werkgever. Bevalt het wederzijds na zes maanden, dan krijgen ze een jaarcontract. Sommigen werken al acht jaar bij ons. Die continuïteit is zeer waardevol, zeker gezien de aard van het werk. Daar profiteert iedereen van: de medewerker, de klant en de werkgever.”

Doe gewoon

Volgens Otto vereist het vooral algemene sociale vaardigheden om met iemand met een arbeidsbeperking te werken. “Mensen die bij eerdere werkgevers vastliepen of al jarenlang thuiszitten, hebben veelal een rugzakje. Daarom investeren wij heel veel in onze medewerkers als ze bij ons aan de slag gaan. Hoe? Gewoon door goed te managen. Het gaat erom dat je oog hebt voor mensen. Mensen zien zoals ze zijn. Met hun kwaliteiten, maar ook hun uitdagingen. Echt, ik heb geen geheime trucjes. Ik doe hetzelfde als een doorsnee manager, alleen met iets meer aandacht en geduld. Een luisterend oor bieden, kijken wat iemand nodig heeft. Wees vooral gewoon. Ik zeg altijd: wees niet anders op je werk dan met vrienden.”

‘Waardeer medewerkers zoals ze zijn, met hun kwaliteiten én uitdagingen’

Maar, benadrukt hij, dat leiderschap vraagt ook iets van hemzelf. Zoals zelfreflectie. “Geduldig zijn is niet mijn sterkte kant, daar ben ik dus aan mee aan de slag gegaan. Want dat is het geheim van goed leiderschap: naar jezelf kijken, jezelf kennen en jezelf in al je kwetsbaarheid aan anderen laten zien.” Wat ook helpt, is dat je elkaar als team versterkt, elkaar helpt en aanvult. Je ziet bij Peer Accountants dan ook vaak twee mensen achter een computer zitten. Dat neemt niet weg dat het ook pittig kan zijn, erkent Otto. Het vraagt veel van je als ondernemer en als team, beaamt hij. Toch zou hij niet anders willen. Zijn advies is dan ook: “Maak in de omgang met elkaar grappen, praat over je gevoelens en bespreek de serieuze dingen. Alleen dan kun je samen een winning team zijn.”


TIPS VAN OTTO

  • “Mensen hebben misschien een beperking, maar zíjn niet hun beperking. Iedereen heeft een ‘gebruiksaanwijzing’, of je nu wel of niet beperkt bent. Kijk naar wat mensen kunnen en hoe je met hun ‘gebruiksaanwijzing’ omgaat.”
  • “Geef gemotiveerde mensen een kans, wees geïnteresseerd en sta ervoor open. Op die manier kun je een bijdrage leveren aan een betere maatschappij.”

Accountant

We bieden jou als RA/AA de leiding van een team van Peer Accountants. Jij...

Lees meer