Werkgevers moeten 2,3 miljard coronasteun terugbetalen

Wetgeving

Heading your own team

We are offering you the chance to lead a team of Peer Accountants. You will be the face of Peer Accountants for the business owners, leading your own team for our financial compilation work.

Read more about heading your own Peer team

Tienduizenden werkgevers moeten in totaal 2,3 miljard euro coronasteun terugbetalen. Het voorschot dat zij in het kader van de tijdelijke NOW-regeling ontvingen bleek na een definitieve berekening te hoog. 

De Nederlandse regering wilde met de NOW-regeling massaal baanverlies door de eerste coronalockdown voorkomen. Naar rato van hun omzetverlies kregen werkgevers een deel van de loonkosten vergoed door de overheid, zodat ze niet tot ontslagen over hoefden te gaan.

Op basis van definitieve berekeningen van het verlies aan inkomsten bepaalt het UWV nu op hoeveel geld werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Er zijn ook werkgevers die te weinig hebben gekregen en aan wie uitkeringsinstantie UWV nog 455 miljoen euro zal overmaken.

Van de 139.500 werkgevers die een voorschot ontvingen tussen maart en mei 2020, krijgen er 90.000 (71 procent) een terugvordering. Bijna 36.000 werkgevers krijgen juist meer NOW-geld.