Werkgevers moeten 2,3 miljard coronasteun terugbetalen

Wetgeving

Een eigen team voor jou

We bieden je de leiding van een team van Peer Accountants. Jij wordt ons gezicht naar ondernemers. Je leidt je eigen team voor onze samenstelpraktijk.

Lees verder over jouw eigen Peer-team

Tienduizenden werkgevers moeten in totaal 2,3 miljard euro coronasteun terugbetalen. Het voorschot dat zij in het kader van de tijdelijke NOW-regeling ontvingen bleek na een definitieve berekening te hoog. 

De Nederlandse regering wilde met de NOW-regeling massaal baanverlies door de eerste coronalockdown voorkomen. Naar rato van hun omzetverlies kregen werkgevers een deel van de loonkosten vergoed door de overheid, zodat ze niet tot ontslagen over hoefden te gaan.

Op basis van definitieve berekeningen van het verlies aan inkomsten bepaalt het UWV nu op hoeveel geld werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Er zijn ook werkgevers die te weinig hebben gekregen en aan wie uitkeringsinstantie UWV nog 455 miljoen euro zal overmaken.

Van de 139.500 werkgevers die een voorschot ontvingen tussen maart en mei 2020, krijgen er 90.000 (71 procent) een terugvordering. Bijna 36.000 werkgevers krijgen juist meer NOW-geld.